woensdag 6 juni 2012

Nieuw verschenen boeken over Mindfulness

Headspace
Voor een Hoofd vol Ruimte...

Per dag schieten er duizenden stressvolle gedachten door je hoofd. Tijdens het werk, autorijden, een gezellig diner of 's nachts in bed. Andy Puddicombe laat je zien hoe je dit mentale geruis tot rust kunt brengen in slechts tien minuten. Je leert hoe je je makkelijker kunt concentreren, hoe je meer rust en kalmte kunt ervaren en wat je kunt doen om lekker en ontspannen te slapen. De eenvoudige strategieen in dit boek zijn snel, makkelijk en effectief.

De auteur, bekend Brits meditatie- en mindfulnesstrainer en ooit zelf monnik in een boeddhistisch klooster, wil met dit boek meditatie uit de mystieke hoek halen en toegankelijk maken voor zo veel mogelijk mensen. Mindfulness, het vermogen om in het hier en nu te zijn en rust te vinden in het moment, staat sterk in de belangstelling. Meditatie is een manier om dit te bereiken. Het resultaat is de moeilijk te vertalen term 'headspace', te omschrijven als 'een hoofd vol leegte'. Deze toestand is essentieel voor lichamelijk en geestelijk welzijn.

Op basis van zijn eigen ervaringen beschrijft Puddicombe eenvoudige mentale strategieen en praktische oefeningen om de gedachtestroom te stoppen en het hoofd leeg te maken. Centraal staat de 'take 10'-oefening, een dagelijkse meditatie van tien minuten. Daarnaast aandacht voor resultaten van wetenschappelijk onderzoek naar effecten van meditatie en mindfulness, en voorbeelden uit de praktijk van de auteur.

Een praktisch en plezierig leesbaar boek voor een breed publiek, dat erin slaagt meditatie uit de zweverige hoek te halen.
Verzoening
Unieke inzichten voor een compassievol leven

Zen-meester Thich Nhat Hanh biedt unieke inzichten op hoe de mindfulness-praktijk een uitgebalanceerde geestelijke gezondheid kan creëren, en helpt om kinderleed en jeugdtrauma's te genezen. Met persoonlijke verhalen, technieken en adviezen om sterke en langdurige relaties aan te gaan, staat Verzoening vol met concrete voorbeelden om het innerlijke kind te genezen. Thich Nhat Hanh toont hoe mindfulness woede, angst en vrees kan omzetten in rust, vrede en vreugde.

Dit boek draait om mindfulness en de manier waarop dit kan worden ingezet om leed uit de kindertijd te verwerken. Middels mindfulness en compassie kunnen pijnlijke levenservaringen een plek krijgen. Zo ontstaat er (opnieuw) contact met het innerlijk kind en kan leed verlicht worden. Het boek bestaat uit drie delen ('lessen over genezing', 'verhalen over genezing', 'heilzame oefeningen') en bevat heldere adviezen, persoonlijke verhalen en waardevolle oefeningen.

Geestelijke gezondheid, rust en vrede vormen het doel, hoewel de beoefening op zich -de aandacht- uiteraard het eigenlijke doel vormt. De herkenbare eenvoud en liefdevolle vriendelijkheid klinken ook in dit werk van de beroemde boeddhistische leraar door. Zijn boodschap is voelbaar, en alleen al het lezen van dit boek brengt een verandering teweeg. De omstandigheden kunnen verschillen, maar iedereen komt vroeg of laat in aanraking met leed. Verzoening is echter altijd mogelijk, hoe onwaarschijnlijk dat in eerste instantie misschien ook lijkt.
Mindful Connected
Beter Communiceren met Mindfulness

Mindfulness is het vermogen om je aandacht te richten op het hier en nu, zonder meteen met een oordeel klaar te staan over wat je ervaart en beleeft. We weten inmiddels dat mindfulness helpt tegen gevoelens van angst en depressie. Maar mindfulness helpt ook om je relaties met anderen te verbeteren, of het nu gaat om de relatie met je partner, met familie, collega's of vrienden.

In Mindful connected leer je hoe je dat kunt bereiken. Zon kan mindfulness je helpen beter te begrijpen wat anderen precies bedoelen, meer te genieten van seks en verlegenheid overboord te zetten. Mindful connected helpt je om jouw sociale kant tot volle ontwikkeling te laten komen: je laat je in je relaties niet langer leiden door angst, maar je kunt daadwerkelijk zijn wie je eigenlijk bent. Naast praktische adviezen om mindful met je realties om te gaan, bevat dit boek ook een betrouwbare zelftest, waarmee je kunt nagaan hoe mindful jij nu al in het leven staat.
Kleine Momenten Van Mindfulness
Inspirerende teksten en praktische tips voor een mindful leven

Het eerste deel in een gloednieuwe reeks inspiratieboekjes, die je de weg wijst naar meer rust, balans en geluk. Mindfulness helpt je de stress van alledag de baas te blijven, dat is wetenschappelijk aangetoond. Kleine momenten van mindfulness biedt inspiratie voor hen die rustiger in het leven willen staan. De oefeningen vragen slechts enkele minuten, maar zorgen voor een onmisbaar rustpunt tijdens een hectische dag. Mooi vormgegeven en aantrekkelijk geprijsd, ideaal om cadeau te doen aan jezelf of aan mensen die je dierbaar zijn.

‘Dit boek wordt gratis aangeboden bij deelname aan de minireeks Kleine momenten van mindfulness, te Sint-Amandsberg (België), op maandagavond 24 september en 1 en 8 oktober 2012 of vrijdagvoormiddag 9, 16 en 23 november 2012. Alle informatie op www.aandacht.be‘
Compassievol Leven
Van Mindfulness tot Heartfulness

In aanleg beschikt ieder mens over compassie of mededogen. Maar niet altijd heeft dit vermogen voldoende de kans gekregen om tot ontwikkeling te komen. Gelukkig kan daar door oefening iets aan gedaan worden. Compassievol leven is een oefenboek. Het eerste, algemene deel geeft een theoretische uitleg. Het tweede, uitgebreidere deel bevat een trainingsprogramma in acht stappen. Het programma is gebaseerd op een wetenschappelijk onderbouwde visie op het belang van compassie en is geinspireerd op het werk van onder anderen Paul Gilbert, Christopher Germer en Kristin Neff. Met behulp van de compassietraining verrijk en verdiep je je leven met meer mildheid en aandacht, naar jezelf en naar anderen toe.
Mindfulness voor de Jonge Arts
Blijven Wie Je Bent Terwijl Je Wordt Wie Je Wilt Zijn

Geneeskunde confronteert met perfectionisme, obsessies, machtsspelletjes,ethische dilemma's, identiteitscrises, slaaptekort, financiële stress en - wellicht voor de eerste keer in hun leven - met ziekte, lijden en dood. Dit boek wil de scope van jonge artsen verbreden en hun vermogen stimuleren om ook bij extreme emotionele, mentale en geestelijke uitdagingen tijdens hun opleiding en hun latere medische loopbaan goed te blijven functioneren.
Kinderen En Mindfulness
Leer Je Kind Focussen En Ontspannen

Een praktische aanpak van mindfulness voor kinderen

Mindfulness biedt een praktische aanpak voor kinderen van alle leeftijden, en leert hun om op een gezonde manier te reageren op de chaotische wereld om hen heen. Door middel van korte, simpele oefeningen laat de auteur zien hoe je kinderen kunt leren zich bewust te worden van hun omgeving, zodat ze beter weten wie ze zelf zijn, meer zelfvertrouwen krijgen en daardoor steviger in het leven staan.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten