Veel mensen ervaren stress in hun leven. Ze worden geleefd door de omstandigheden en drijven weg van zichzelf. Stilte opzoeken biedt uitkomst...
In onze cultuur wordt stilte vaak nog beschouwd als saai. In haar boek maakt Miek Pot duidelijk dat het tegendeel waar is. Stilte en rust hebben een genezende werking. Als je de stilte opzoekt en naar binnen keert (contemplatie), kun je weer bij jezelf komen en je prettiger voelen. Bovendien is stilte een bron van creativiteit en inspiratie.
Je kunt stil-zijn en contemplatie trainen, alleen of in een groep. Daarvoor geeft dit boek handvatten. De tekst wordt afgewisseld met mystieke overpeinzingen, die de lezer helpen een moment stil te staan.
Miek Pot verloor zelf het houvast in haar leven, en zocht de stilte op: twaalf jaar bracht zij door in een kluizenaarsklooster. Daar ervoer zij de stilte en leerde veel over contemplatie. Deze wijsheid draagt zij door trainingen over op anderen. In april 2007 verscheen haar succesvolle boek 'Naar het hart van mijn ziel'.
De auteur beschreef in een eerder boek, 'Naar het hart van mijn ziel', de twaalf jaren die zij doorbracht in een kluizenaarsklooster. Tegenwoordig begeleidt zij mensen aan de hand van NLP en het enneagram, en bij meditatie/contemplatie. Dit nieuwe boek verduidelijkt wat de waarde van innerlijke verstilling is - of kan zijn - en reikt de lezer die dit wil beproeven veel behulpzame adviezen aan.
Het boek is opgebouwd uit vier delen, waarvan de titels voor zich spreken:
(1) Het belang van de stilte;
(2) Hoe word je stil?;
(3) Wat kom je tegen? en
(4) Wat brengt de stilte?
Een centraal punt in het betoog is de aanbeveling om zich niet te laten ontmoedigen maar bij de innerlijke onrust die juist in meditatie naar boven kan komen, terug te keren naar een 'focus', een punt waaromheen de aandacht zich opnieuw kan bundelen - meestal de ademhaling (vanuit het bekken), eventueel een mantra of symbolische voorstelling. Verder bepleit de auteur vooral het ingesteld-zijn op loslaten in plaats van het willen bereiken van een resultaat. Het gaat erom, alleen maar heel eenvoudig aanwezig te zijn.
De tekst is gelardeerd met gedichten. Het taalgebruik en de opmaak van het boek ademen stilte.
Stilte is zo fundementeel. De bron waaruit alles voort komt.
BeantwoordenVerwijderengroetjes
Werner
http://www.wernervanderveen.nl/