vrijdag 22 juni 2012

Mindfulness Als Uitweg

Praktische Oefeningen Voor Alledaagse Problemen

Mindfulness is een manier van denken en voor velen steeds meer een manier van leven. Het helpt om de onvermijdelijke hindernissen van het leven te nemen. Mindfulness leert om aandacht te geven aan het nu. Alleen in het nu kunnen we immers volledig leven. Het wil vermijden dat wij ons te veel gaan richten naar wat was en wat nog moet komen en dat we onszelf gijzelen in oordelen over onszelf en de ander, in kleine en minder kleine zorgen,…

Mindfulness wint ook steeds meer terrein in de geestelijke gezondheidszorg. Het wordt door artsen en therapeuten algemeen aanzien als een volwaardige therapie die wetenschappelijk is onderbouwd en waarvan onderzoek aantoont dat ze goed werkt, zeker bij de aanpak van stress, (herval in) depressie, angst en pijn. Dit boek richt zich zowel naar wie mindfulness als denkwijze wil ontdekken, naar de wat meer ervaren mindfulness beoefenaar en naar de arts en de
therapeut die met mindfulness als therapie aan de slag wil.

Mindfulness biedt je een pad naar welzijn. Het geeft je de hulpmiddelen om tegen de onvermijdelijke hindernissen van het leven opgewassen te zijn. En hoewel mindfulness misschien exotisch klinkt, kun je het ontwikkelen – en profiteren van de bewezen heilzame effecten ervan – zonder speciale training en zonder dat het je heel veel vrije tijd kost.

De bekende en ervaren mindfulness therapeut Ronald Siegel beschrijft in dit boek waar mindfulness vandaan komt, hoe het kan worden toegepast in zowel het dagelijkse leven als in therapie. Verder laat hij in deze uitnodigende gids precies zien hoe dat in zijn werk gaat. Je krijgt doeltreffende strategieën die je kunt gebruiken terwijl je naar je werk rijdt, de hond uitlaat of de afwas doet. Ook krijg je tips om praktisch aan de slag te gaan met oefeningen die maar 20 minuten per dag in beslag nemen. Stappenplannen, die je naar behoefte kunt aanpassen, helpen je om je aandacht zo te richten dat je in je dagelijks leven meer bereikt met minder inspanning.
Over de auteur:

Ronald D. Siegel is doctor in de psychologie en docent aan de Harvard Medical School, waar hij al meer dan 25 jaar lesgeeft. Hij is coauteur van Back Sense (2002), een boek dat westerse en oosterse benaderingen voor het behandelen van chronische pijn integreert. Tevens is hij coauteur van het veelgeprezen Mindfulness and Psychotherapy (2005), een wetenschappelijk boek over het gebruik van mindfulness als therapie.

NBD|Biblion recensie
De auteur geeft met dit veelzijdige boek zowel hulpverleners als leken een bijzonder waardevol boek en werkboek in een, bestaande uit overzichtelijke hoofdstukken, boordevol uitdagingen en meditaties. De ervaren therapeut is tevens deskundige op het gebied van mindfulness en dat blijkt wel uit dit boek, dat diep en toch zeer concreet ingaat op het beoefenen en toepassen van mindfulness. De titel valt op, omdat mindfulness feitelijk het tegenovergestelde van een uitweg is. Uitdagingen zullen er altijd zijn, maar het accepteren van wat zich aandient en flexibel leren omgaan met onszelf en het leven, vormt wellicht de uitweg waarop de titel doelt. Bevat een uitgebreide bibliografie naar onderwerp en een notenapparaat. Paperback met vrij kleine druk.Geen opmerkingen:

Een reactie posten