maandag 18 juni 2012

‘Depressieve jongeren hebben baat bij mindfulness’

Jongeren met psychische problemen kunnen baat hebben bij mindfulness. Dat blijkt uit een pas afgerond onderzoek aan de KU Leuven waarover de Vlaamse krant De Standaard bericht. De meditatietechniek zou jongeren niet alleen beschermen tegen psychische problemen, maar ook helpen bij de genezing ervan.

Dat mindfulness bij volwassenen het risico op herval na een depressie kan halveren, was al langer wetenschappelijk aangetoond.

Psycholoog Filip Raes wilde weten of ook jongeren baat hebben bij de meditatietechniek. Hij volgde drie jaar lang 400 Vlaamse leerlingen uit het middelbaar onderwijs en is enthousiast over de resultaten.

‘Er wordt in onze scholen hoog ingezet op lichamelijke opvoeding. Misschien moeten we in de toekomst evenveel aandacht besteden aan de mentale hygiëne van onze jongeren.’

Volgens Raes ligt de leeftijd waarop mensen voor het eerst een depressie krijgen steeds lager. ‘Dertig jaar geleden was dat nog op je veertigste, vandaag is dat tussen je veertiende en je twintigste. Ook de Vlaamse suïcidecijfers wijzen op een enorme hoeveelheid psychisch leed bij onze jongeren.’

De resultaten van het onderzoek worden dit najaar gepubliceerd.

Bron: De Standaard
Geen opmerkingen:

Een reactie posten