woensdag 20 juni 2012

‘Mindfulness goed tegen Prikkelbare Darm Syndroom’

Patiënten met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) hebben mogelijk baat bij een combinatie van mindfulness training en yoga. Dat blijkt uit een kleinschalige Amerikaanse studie onder 75 vrouwen.

De wetenschappers van de Universiteiten van North Carolina, verdeelden de vrouwen – die allemaal last hadden van PDS-klachten, zoals buikkrampen, een opgeblazen gevoel, obstipatie en diarree – in 2 groepen.

De ene groep kreeg 2 maanden lang wekelijks een ‘mindfulnesstraining’, een soort meditatie. De andere groep nam deel aan een lotgenotengroep waarin ze elkaar ondersteunden.

Na 3 maanden hadden de vrouwen die de training hadden gevolgd veel minder last van hun symptomen. De onderzoekers denken dat de training zeker een optie kan zijn voor mensen met PDS.

‘De studie laat zien dat mindfulness-training een therapeutisch effect heeft op de ernst van de PDS-klachten, de kwaliteit van leven verbetert en stress tegengaat’, aldus onderzoeker Susan Gaylord.

Volgens Delia Chiaramonte, directeur van een universiteit in Baltimore, zegt dat het goed is dat de mindfulness-training in de studie is vergeleken met lotgenotencontact. Het is bekend dat mensen die aan een vorm van therapie meedoen vaak van tevoren al het gevoel hebben dat ze er beter van worden en dat achteraf bevestigd zien.

‘Ondanks dat, deed de mindfulness-groep het beter. Dus het is niet enkel het contact met lotgenoten of het feit dat ze denken dat ze er beter van worden.’
Geen opmerkingen:

Een reactie posten