dinsdag 24 april 2012

Bevrijd jezelf van angsten en oude gewoonten

'Een fijn, toegankelijk en praktisch boekje'.

Wanneer het leven plotseling tegenzit, zijn we geneigd onze frustratie af te reageren op onszelf of anderen. We lijden en blokkeren. Niet nodig, zegt Chödrön.

Zij maakt helder wat we doen bij onverwachte, kleine teleurstellingen, moeilijkheden of pijn. Iemand heeft bijvoorbeeld kritiek op je werk, op hoe je eruitziet, of op je kind. Je reactie: iets in jou krimpt ineen, sluit zich. Boeddhisten noemen dit verschijnsel 'shenpa'.

Om onze pijn te verzachten worden we gewoonlijk boos en gaan we tekeer; we grijpen naar sigaretten of drank. Het lucht misschien even op, maar het lost het lijden niet op. Chödrön introduceert een nieuwe manier om op shenpa te reageren. Stop even en open je hart, zegt zij, en ga op zoek naar moed en compassie om door te gaan. Het zal een bevrijdende werking hebben. De warme en bemoedigende toon van Chödrön zal je helpen dit alternatief in praktijk te brengen.

Pema Chödrön is een Amerikaanse boeddhistische non en een vooraanstaand leerling van Chögyam Trunpa en Sakyong Mipham. Ze geeft les aan de Gampo Abdij in Nova Scotia. Ze geeft veel lezingen en meditatiecursussen. In Europa is ze vooral bekend als auteur van o.a. 'Als je wereld instort' (2008).

De auteur, een boeddhistische non, legt uit hoe je om kunt gaan met 'shenpa'. Dat is een boeddhistische term voor het gevoel dat men krijgt als er iets gebeurt waardoor we teleurgesteld, boos, angstig, geirriteerd of gekwetst worden. Shenpa blijkt een ervaring te zijn die men juist kan gebruiken om deze op te nemen in zichzelf en te transformeren. Tal van tips staan in het boek. Ze worden genoemd aan de hand van voorbeelden van de auteur zelf en de antwoorden die zij van haar boeddhistische leermeesters kreeg.

De tips komen neer op: pauze nemen, doorleven van het gevoel, accepteren van het zelf met dat gevoel en afstand nemen. Helder worden, begrip krijgen en liefdevol reageren naar zichzelf is daarvan het eerste gevolg. Daarna volgen bijna automatisch begrip en liefde voor anderen, ook in situaties die eerder heftige reacties met zich meebrachten.

Achterin een lijstje van aanbevolen literatuur, adressen en verwijzingen naar websites.
Een fijn, toegankelijk en praktisch boekje.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten