woensdag 18 april 2012

Je bent niet jouw gedachten. Kiezen voor geluk: een gids.

Leen Ryckaert helpt met haar nieuwe boek "Je bent niet jouw gedachten" te begrijpen hoe depressies en burn-outs ontstaan. Ze levert methodes, inzichten en een kader om actief met depressie en burn-out klachten om te gaan. Haar publicatie is gericht naar een breed publiek en heeft een positieve boodschap: depressie is niet het einde, maar een soort 'gezond' signaal van lichaam en geest.

De benadering in het boek is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie in combinatie met technieken en inzichten uit Mindfulness.. Het is een werk dat opgebouwd is vanuit haar praktijk van klinisch psycholoog. Het boek legt uit hoe je sterke emoties op een rustige en stabiele manier kunt aanpakken, ook al zit je in een emotionele wervelwind.

Mensen herkennen zich in het boek. Een patient vertelde 'Wanneer ik mij depressief voel, lees ik dit boek en na twee uren voel ik mij reeds veel beter'.

Het boek legt de technieken die gebruikt worden op een heldere manier uit, zonder therapeutenjargon of wetenschappelijke uitweidingen Het is de bedoeling dat het voor een ruim publiek bevattelijk is.
Het boek vervangt geen therapie maar is wel een goede aanvulling op de therapeutische sessies en ook een geheugensteuntje of opkikkertje achteraf.

Het is een boek voor mensen die het beste uit hun leven willen halen. Een boek over depressie, burn-out maar vooral over het ontdekken van geluk in jezelf.Vandaar de subtitel: Kiezen voor geluk: een gids.

Het is een compleet werk en bevat alle mogelijke thema's die in de therapeutische sessies kunnen aan bod komen.

De Belgische psychologe en pedagoge (geboren in 1957) geeft naast onder andere haar praktijk als klinisch psychologe regelmatig lezingen. Dit is een sympathiek boek dat verklaart en uitlegt wat je tegenhoudt om gelukkig te zijn. Dat je niet in een depressie hoeft te geraken, als je leert hoe je op een hygienische manier met je gedachten om kunt gaan. En als je depressief bent, dan kun je er waarschijnlijk uitkomen met behulp van de therapie die wordt aangereikt in dit boek. Het boek zelf is daar niet voldoende voor, maar als je de aandacht op kunt brengen om het door te lezen, ben je al een heel eind.

Mindfulness is dan misschien wat modieus, maar het is een serieuze moderne helpende therapie bij depressie. Het aantal zelfdodingen in Belgie, circa 6 a 7 per dag, is op Finland na, het hoogste in Europa, en in Nederland 3 a 4. Dus er valt nog een wereld te winnen.

Heb je alle hoofdstukken gelezen, dan vormen de eerste letters van de titels de woorden 'Gelukkig zijn'.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten