Je bent depressief als je voor langere tijd last hebt van een combinatie van de volgende symptomen: neerslachtige stemming, verminderde belangstelling, gevoelens van uitzichtloosheid en nietswaardigheid, met daarnaast verschijnselen als slaapproblemen, weinig eetlust en gebrekkige concentratie.
Herken je hier iets in? Je bent niet de enige. Negentien procent van de Nederlanders is depressief. In 2006 waren er 1 miljoen antidepressiva-gebruikers. Wereldwijd is depressie volgens de WHO onder 15- tot 44-jarigen de op één na hoogste ziektelast (na hart- en vaatziekten)*. Ontmoedigende cijfers. Toch is er hoop. Met of zonder medicatie: een depressie is zwaar, lastig en moeilijk... maar gaat wél over.
Chronische aandoening
Het venijn zit in de staart. Want het lijkt of depressie een spoor etst in de hersenen, die terugval gemakkelijker maakt, elke keer weer. Vijftig procent van de mensen die ooit een depressie hadden maakt een tweede periode door. En van deze groep zeventig tot tachtig procent een derde periode. Als je drie keer een depressie hebt doorgemaakt dan ligt de kans op terugval nog hoger. Het is dan een chronische aandoening geworden.
Terugval voorkomen
De meeste effectieve manier om depressie te bestrijden is terugval te voorkomen. En hieraan kun je zelf veel doen, juist op momenten dat je niet depressief bent.
Mindfulness maakt je bewust van de automatische (gedachte-)patronen die tot een nieuwe depressie kunnen leiden. Het geeft je instrumenten om op zulke momenten een ander spoor te kiezen.
Weef je eigen vangnet
Met mindfulness leer je hoe je jezelf kunt verbinden met gedachten en emoties zonder dat deze je overweldigen. Door de vaardigheden in je dagelijks leven op te nemen, is het, alsof je elke dag een stukje van de parachute weeft, die uiteindelijk een mogelijke terugval helpt voorkomen.
Wanneer beginnen?
Als je op dit moment depressief bent, overleg dan met je arts of therapeut. Vaak is het verstandig met aandachttraining te beginnen als de symptomen zijn verminderd. Lees ook de suggesties van het Depressie Centrum (onderdeel Fonds Psychische Gezondheid) en hun beoordeling van mindfulness als behandeling.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten