vrijdag 13 april 2012

Mindfulness voor je Kids (en deel 2)

Kinderen kunnen leren om hun gevoelens te plaatsen en tot rust te komen. Dit is belangrijk, want steeds vaker hebben ze last van spanningen of haken ze af op school. Mindfulness, de succesvolle methode om efficiënt om te gaan met stress, blijkt ook bij kinderen tot goede resultaten te leiden. Ze leren hun aandacht te versterken en krijgen meer zelfvertrouwen. Dit boek introduceert kinderen op een heel speelse manier in de wereld van mindfulness, aan de hand van een leuk verhaal met aangepaste oefeningen. Zowel ouders als kinderen maken kennis met Pol de Trol, Grommy en Hartenlief, en zetten samen een eerste stap naar meer rust en harmonie.

De auteur is arts bij de dienst psychiatrie van het Universitair Ziekenhuis Gent en oprichter van het Instituut voor Aandacht en Mindfulness, waar wetenschappelijk onderzoek naar mindfulness wordt gedaan. In dit boek werkt hij een aantal sessies uit om kinderen te laten kennismaken met mindfulness, een therapievorm die gebaseerd is op oosterse wijsheden. Uitgangspunt is dat we rust kunnen vinden door onze aandacht te richten op het huidige moment. De auteur schreef al meer boeken over mindfulness voor volwassenen en jongeren.

Voor dit boek werkte hij samen met Berti Persoons, die zelf mindfulnessopleidingen volgde en werkt als I.V.-psychotherapeut, en Veronique Benoit, bezieler van Kiddy Minds, de mindfulnesstraining voor kinderen. In een inleiding krijgt de lezer informatie over de basis van mindfulness en worden enkele belangrijke begrippen uitgelegd. Daarna wordt aan de hand van 'Het verhaal van Pieter en Pol de Trol' een therapie uitgewerkt in zestien etappes.

De oefeningen zijn op maat van kinderen vanaf ca. 8 jaar gesneden en zijn geillustreerd met clichematige zwart-wittekeningen. Het boek bevat enkele invuloefeningen. Een degelijke gids voor ouders en therapeuten, waaruit blijkt dat mindfulness ook kinderen concentratie en rust kan brengen.




Mindfulness voor je Kids (deel 2)

Mindfulness voor kinderen wordt steeds populairder: van David Dewulfs Mindfulness voor je kids zijn ondertussen meer dan 5000 ex. verkocht. Dit boekje bevat een volledig nieuw verhaal dat je samen met je kind kunt lezen. Op de bijbehorende cd vind je meditatieoefeningen die specifiek afgestemd zijn op kinderen.

Dit nieuwe boekje bevat oefeningen voor jonge kinderen om bewust te leren leven en om te gaan met stress. Het is het vervolg op het basisboek 'Mindfulness voor je kids'* (2009). Met een nieuw avontuur van de 8-jarige Pieter en de wijze Pol de Trol, dat ouders/begeleiders kunnen voorlezen.

In tien hoofdstukken komen emoties als boosheid, angst en blijdschap aan de orde en hoe je hier goed mee om kunt gaan. Realistisch met een vleug magisch denken; het is zeker niet zweverig. Elk hoofdstuk heeft minstens een paginavullende, vrij clichematige zwart-wittekening.

Op de cd staan vijftien meditatieoefeningen, zoals 'De berg worden' en 'Je hart als een bloem', waarbij de nadruk ligt op een goede ademhaling. Ze zijn zeer rustig ingesproken door een kind. Als bonus is het liedje 'Pol de Trol' opgenomen.

David Dewulf, die van beroep arts is, richtte het Instituut voor Aandacht en Mindfulness op voor kinderen en volwassenen. Hij schreef o.a. 'Mindfulness voor jongeren' (2009).



Geen opmerkingen:

Een reactie posten