donderdag 20 oktober 2011

'Handboek Meditatief Ontspannen' en 'Honderd lessen in Mindfulness'

Effectief programma voor het bestrijden van pijn en stress van de auteur Jon Kabat-Zinn.

Vier jaar geleden verscheen dit belangrijke boek over stressreductie. Het was al enige tijd niet meer in de handel, en het verschijnen van een nieuwe Nederlandstalige editie is een goede gelegenheid om dit werkboek, gebaseerd op het trainingsprogramma dat dr. Jon Kabat-Zinn ontwikkelde in zijn stresskliniek, opnieuw onder de aandacht te brengen. De in het boek beschreven aanpak vindt bovendien steeds meer weerklank bij therapeuten in Nederland en België.

Over de auteur:
John Kabat-Zinn, Ph.D., is oprichter en directeur van de Stress Reduction Clinic van het gezondheidscentrum van de universiteit van Massachusetts en lector bij de subfaculteit Preventive and Be-havioral Medicine. In 1993 werd een reportage over zijn kliniek uitgezonden in de serie Healing and the Mind met Bill Moyers. Momenteel is hij medewerker van het Fetzer Institute. Zijn belangrijkste objecten van onderzoek zijn: de interactie tussen lichaam en geest bij helende processen, klinische toepassing van de beoefening van aandacht voor mensen met chronische pijn en aan stress gerelateerde stoornissen en de maatschappelijke toepassing van de beoefening van aandacht. In 1992 hebben hij en zijn collega's een kliniek voor stressreductie opgericht in de binnenstad van Worcester, Massachusetts, waar voornamelijk mensen uit minderheidsgroepen en met een laag inkomen worden behandeld. Bovendien begeleidt hij een gezamenlijk programma van het gezondheidscentrum van de universiteit van Massachusetts, het Massachusetts Committee of Criminal Justice, en het Massachusetts Department of Corrections om gevangenen te trainen in de beoefening van aandacht, met als doel het verminderen van verslavend en zelfvernietigend gedrag, geweld en recidivisme.

Voorheen heeft hij groepen rechters, katholieke priesters, atleten die deelnamen aan de Olympische Spelen (het roeiteam van 1984) en gezondheidswerkers getraind in de beoefening van aandacht. Hij is de auteur van Full Catastrophe Living: Using the Wisdom ofYourBody and Mind to Face Stress, Pain andlllness (Delta 1991).

Inhoud:
Dr. Jon Kabat-Zinn ontwikkelde aan de universiteit van Massachusetts een gedurfd en succesvol programma voor mensen die gebukt gaan onder zware stress. 'Handboek meditatief ontspannen' is gebaseerd op het trainingsprogramma dat zijn patiënten in de stresskliniek volgen, en is bestemd voor iedereen, gezond of niet, die zijn of haar beperkingen wil overstijgen en wil groeien naar hogere niveaus van gezondheid en welbevinden. Kabat-Zinns systematische aanpak om nieuwe vormen van beheersing en wijsheid in ons leven te ontwikkelen is gebaseerd op onze innerlijke talenten om te ontspannen, aandacht te schenken, bewust in het hier en nu te leven en tot inzicht te komen. Inspiratiebron van dit model zijn boeddhistische meditatietechnieken.

Doelgroep:
Mensen die op zoek zijn naar de balans in zichzelf en innerlijke rust in het Hier en Nu.

Beoordeling:
Prima naslagwerk voor mensen die de aandachttraining hebben gevolgd. Zeer uitgebreid wordt in het boek de methodiek in alle aspecten duidelijk uitgelegd en toegelicht. Ook voor mensen die de training niet hebben gevolgd zeer interessant. Gelukkig is er een nieuwe druk verschenen (2005). Zeer zeer boeiend, maar bij voorkeur in combinatie met het volgen van de aandachttraining.Honderd lessen in Mindfulness

Een bloemlezing van honderd citaten, geselecteerd uit het 'Handboek meditatief ontspannen' (2000)* van de bekende Amerikaanse emiritus hoogleraar geneeskunde en meditatiemeester Kabat-Zinn, die wereldnaam verwierf met zijn methode van aandachtstraining. Deze lessen (citaten), meestal op een pagina weergegeven, helpen de lezer op het pad van gewaarzijn, genezing en vreugde. Of je nu probeert geduld te oefenen, om te gaan met pijn of stress, negatieve gedachten een halt toe te roepen - je zult merken dat deze eenvoudige meditaties je helpen om in balans te komen en te leven in het hier en nu. Mindfulness houdt in dat je vastberaden probeert je lichamelijke ongemak en je geagiteerde emoties waar te nemen en te accepteren, moment na moment (citaat 96). Een cadeauboek in klein, bijna vierkant formaat; de citaten zijn afgedrukt tegen een lichtgroene achtergrond met enkele afbeeldingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten