woensdag 4 januari 2012

Mindful eten (Susan Albers)

De meeste dieetboeken besteden geen aandacht aan onze innerlijke gesteldheid. Daardoor zijn de zwaarbevochten resultaten van het dieet meestal slechts van korte duur.

Eetgewoonten verdrijven een gevoel of een stemming. Maar na het consumeren van het een of ander vragen we ons nooit af of de gewenste innerlijke verandering inderdaad bewerkstelligd is: de ratio laat het afweten. We blijven, zodra bepaalde stemmingen of gevoelens zich aandienen, blindelings naar de snoeptrommel grijpen. Susan Albers stelt hier mindful eten tegenover: je bent je bewust van wat zich voor en na het eten in je geest voltrekt. Zo kun je de innerlijke oorzaken van je eigen eetpatroon ontdekken.

Dit compact geschreven boek bevat onder andere vragenlijsten en meditatieoefeningen. Het zijn handvatten voor de lezer die daarmee proefondervindelijk de diepere oorzaken van ongewenste eetpatronen op het spoor komt.

Susan Albers is als psycholoog verbonden aan het Cleveland Clinic Womens Health Centre, dat gespecialiseerd is in relatie- en gewichtsproblemen. Zij heeft een groot aantal mensen met eetstoornissen en gebrek aan zelfrespect begeleid. Zij trok hiermee de aandacht van o.a. O, the Oprah Magazine en The Wall Street Journal.

Een boek over mindful eten is een boek over het begrijpen van denkpatronen, stemmingen en verschillende begeerten. De Amerikaanse psychologe beoogt hiermee dat de lezer/eter zichzelf met aandacht en zonder oordeel op een beheerste wijze bewust leert voeden. "Gedachteloos eten is het resultaat en niet de oorzaak van allerlei andere complexe problemen van lichaam en geest." Als aanvulling op een eventuele lopende behandeling wil Albers via dit boek zowel het lichte als het zwaar problematische eten aanpakken.

Daarbij maakt zij gebruik van De Grote Verhandeling over de Vier Fundamenten van Opmerkzaamheid van Boeddha's leer; geest, lichaam, gedachten en gevoelens. Deze fundamenten worden in vier delen uiteengezet en aangevuld met desbetreffende oefeningen om dat fundament aan te passen. Daarnaast komen verschillende typen van gedachteloze eters aan bod. Tot slot schetst Albers vier scenario's met specifieke instructies. Dieptepsychologisch boek met veel oefeningen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten