woensdag 16 november 2011

Meditatie - de eerste en de laatste vrijheid

Beschrijving
Deze geheel herziene en goedkope herdruk van Oshos bekende meditatie handboek biedt een uitgebreide verzameling meditatie- en ontspanningstechnieken. Zowel korte oefeningen van een paar minuten voor onderweg, als technieken die een uur in beslag nemen. 

Op de bekende en heel populaire Dynamische en de Koendalini wordt natuurlijk uitgebreid ingegaan, waarnaast er tips zijn voor beginners en antwoorden op vragen die beoefenaars tegenkomen. 

Waarom heet meditatie hier: de eerste en de laatste vrijheid? Omdat vrij te zijn van de mind de enige en ultieme vrijheid is. Wat is vaak het geheim achter opgewekte evenwichtigheid en een algemeen gevoel van welbehagen? Meditatie! Want zo voelt men zich als het hoofd een moment leeg is, als de voortdurende stroom van gedachten een moment tot stilstand komt. En meditatie kan de stroom dopaminen die dat geluksgevoel veroorzaken verhogen zonder de extra calorieen van bijvoorbeeld chocola. 

Amerikaanse neuropsychologen hebben in een uitgebreide studie ontdekt dat regelmatige meditatie in de hersenen te zien is: er spelen zich meer activiteiten af in de linker hersenhelft. En dit is precies het gebied waar negatieve gevoelens in toom worden gehouden, en dat zorgt voor een opgewekt gevoel van evenwichtigheid. Wat tot de conclusie leidt dat geluk iets is dat men kan leren, zoals het bespelen van een muziekinstrument. 

Natuurlijk is na een of twee keer nog niet veel veranderd, maar de stilte die dan al wordt ervaren geeft een motivatie en smaakt naar meer. Al na een paar keer proberen krijgt men een indruk van de mogelijke harmonie tussen lichaam en geest, tussen binnen en buiten.


NBD|Biblion recensie
Deze uitgave bevat de vierde herziene druk in paperback van het in meditatietrainingen populaire meditatiehandboek van de Indiase levensleraar Osho. 

Sinds zijn oorspronkelijke uitgave in 1989 wordt het boek qua vormgeving, inhoud en vertaling aangepast aan de behoeften van de tijd. Werden in de vorige druk gedateerde gedeelten weggelaten, hier zijn de meditaties uit het Boek der Geheimen gesnoeid, daar deze relatief recent in een nieuwe Nederlandse vertaling zijn verschenen. 

Het is sowieso een compactere, meer op zijn Het Oranje Boek lijkende versie geworden. Dit om tegenmoet te komen aan de internationale verkoopeisen van de copyrighthouder (die het boek goedkoper kan aanbieden en zo een breder publiek kan aanboren). Aan de andere kant is het boek nog meer een handboek geworden door de tips voor beginners, meer vragen (met een korter antwoord), de uitbreiding van de basismeditaties en meer 'kleine' technieken voor alledaags gebruik. 

Voor de gevorderden zijn er tevens enkele meer diepgaande meditatietechnieken opgenomen. Met als bijlage een alfabetische lijst van de meditaties.

(Biblion recensie, J. Hodenius)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten