maandag 16 maart 2015

Dankzij deze nieuwe meditatietechniek word jij helemaal zen

Vergeet kleurboeken voor volwassenen, de nieuwste hype heet Zentangle. Deze eenvoudige meditatiemethode belooft ons rustig te worden door het tekenen van lijntjes en cirkels op een blaadje papier. HLN-journaliste Nina testte het al even voor je uit.

Zentangle is een uit Amerika overgewaaide tekenmethode die ons rustig en ontspannen zou maken. Het duo Rick Roberts en Maria Thomas uit Massachusetts kwam met het idee, dat via internet en YouTube-tutorials verder verspreid raakte, op de proppen. Begin maart verschijnt bij ons ook een Nederlandstalig boek rond de hype.

De term tangle, letterlijk 'wirwar', staat voor het tekenen van lijnen en cirkels op papier, zonder al te strakke regels of complexe technieken. Volg je intuïtie, kriebel er op los, en het rustgevende gevoel volgt automatisch.

De voordelen op een rijtje
Wie een Zentangle maakt wordt in de eerste plaats zen, of dat is toch de bedoeling. Fanatieke aanhangers rapporteren een betere nachtrust, vermindering van (vlieg)angst en paniekaanvallen, meer inspiratie en zelfs hulp bij het volhouden van diëten. Bovendien is het makkelijk te leren, goedkoop en leuk. Dat schreeuwt om uitgetest te worden.

GETEST: een traditionele Zentangle met lettervorm
Journaliste Nina: 'Nuchtere scepticus eerste klas die ik ben word ik al zenuwachtig bij de woorden 'zen' en 'geen regels of verplichtingen' alleen. Mijn tenen krullen spontaan bij Bond zonder Naam-spreuken als 'volg je intuïtie' en 'niets is fout, alles mag'. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn, en aangezien een verminderd stressniveau altijd welkom is, zet ik mijn kritische zelf met plezier even aan de kant voor een rustgevende tanglesessie. Op 3 maart ligt 'Zentangle Alfabet' bij ons in de boekhandel, een boek met ruim 40 Zentanglepatronen om alle letters van het alfabet te tanglen. Een voorproefje van dit doe-het-zelfboek leert de basistechnieken van het tanglen met een letter. "Leuk voor visitekaartjes of een verjaardagstekenening," klinkt het bij grondleggers Rick en Maria, die geciteerd worden in het boek. Potlood en papier in de aanslag, en tanglen maar.

Het mag worden gezegd: de innerlijke scepticus is verbazend snel het zwijgen opgelegd. Dat beetje concentratie dat nodig is om patroontjes te tekenen, zorgt ervoor dat de maalstroom aan flitsende gedachten even tot achtergrondmuziek wordt gereduceerd. Verstand op nul een kriebelen maar.

Dat ik een warm bad met boek en glas wijn in de toekomst zal inruilen voor pen en papier om tot rust te komen, is (heel) veel gezegd. En ook paniekaanvallen of extra kilo's bestrijd je volgens mij niet met wat kriebelen op een blaadje. Maar toegegeven: net als een kleurboek voor volwassenen brengt het je op korte termijn tot rust. Wie zijn doosje kleurpotloden niet bij de hand heeft, heeft bij deze een minstens even doeltreffend alternatief.'

www.goedgevoel.beGeen opmerkingen:

Een reactie posten