maandag 10 november 2014

Vaker hardlopen met meditatie

Door verslaggever Bert van Slooten

Het aantal mensen dat hardloopt neemt nog steeds toe. Ook de populariteit van het rennen in groepen onder leiding van een trainer is gegroeid. De laatste trend is rennen in combinatie met meditatie.

De laatste jaren is dit concept toegepast bij bedrijven. Managers en andere leidinggevenden werden op die manier behoed voor een burn-out. Joris van Roessel is een van de initiatiefnemers. "Dat idee, het voorkomen van stress en werkuitval, hebben we overgeplant naar het hardlopen. Dus eerst rennen en daarna mediteren."

Hoofd leeg
Onder de titel 'Rennen en zitten' komt in de stadsboerderij aan de Amsterdamse Spaarndammerdijk elke week een groepje renners bij elkaar. Van Roessel zet samen met medeorganisator Norbert Oud een parcours uit waar de eerste kilometers volop gesproken wordt. Het gezelschap varieert van medewerkers bij de Jeugdzorg, een archivaris tot en met managers. Allemaal willen ze het hoofd leegmaken.

Het tempo verschilt nogal. Maar na tien minuten wordt door Norbert Oud op een fluit geblazen en verzamelen alle lopers zich. Vanaf nu is het verboden om te praten. Hij adviseert alle deelnemers om goed op de ademhaling te letten, te tellen bij elke teug lucht die naar binnen wordt genomen, om vervolgens langzaam naar het verzamelpunt te lopen.

Mediteren
Daar wacht een klein kussentje om op te zitten, waarna iedereen twintig minuten lang de tijd krijgt om de gedachten te ordenen. Na afloop overheerst er tevredenheid. "Ik ken deze combinatie niet, maar ik word er heel rustig van. Na de vorige keren heb ik me ook de dagen daarna lekker gevoeld", zegt een van de deelnemers.

Hoeveel van deze groepen er precies zijn is niet bekend. De atletiekunie houdt de cijfers niet bij. De indruk is wel dat er steeds meer van dergelijke hardloopgroepen komen. "Wij merken dat er belangstelling voor is", zegt Van Roessel. "Natuurlijk willen mensen individueel hardlopen, maar ze hebben ook behoefte om als groep samen te lopen en tot rust te komen."

http://nos.nl/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten