vrijdag 23 december 2011

Mindful eten

Mindful eten door Jan Chozen Bays richt de aandacht op het hele proces - op alle smaken, geuren, gedachten en gevoelens die bovenkomen tijdens het eten. Of je nu simpelweg meer van het leven wilt maken, overgewicht of een eetstoornis hebt, dit boek biedt het gereedschap dat het opmerkelijke verschil kan maken. Het eigen lichaam wijst de weg als je wilt uitvinden wat, wanneer en hoeveel je nodig hebt.

Eten doen we vaak gedachteloos, pratend met disgenoten, televisie kijkend, lezend, en vaak eten we dan te snel en te veel. Overgewicht kan soms effectief bestreden worden door te eten zonder afgeleid te worden.

In dit boek wordt uitleg gegeven over 'mindful' eten, worden zeven typen honger benoemd met oefeningen om ze te herkennen en op in te spelen. Ook uitleg over het bewust worden van eetgewoonten en eetpatronen, soms geillustreerd met praktijkvoorbeelden.

Dan volgen zes eenvoudige richtlijnen voor mindful eten zoals langzaam eten, bewust kauwen, afgepaste hoeveelheden en meditatie-oefeningen. Ook het ontwikkelen van dankbaarheid en wat we kunnen leren van mindful eten komen aan de orde. Wie bewuster wil omgaan met zijn/haar voedingspatroon vindt hier veel inspiratie en tips.

Enige bekendheid met boeddhistische begrippen is een pre. De auteur is een Amerikaanse arts die in een boeddhistische kloostergemeenschap woont.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten