dinsdag 18 december 2012

Mediterende jongeren voelen zich beter

Meditatie wordt in onze contreien steeds populairder. Tegenwoordig doen meer Belgische dertigers meditatieoefeningen dan tien jaar geleden. De laatste jaren hebben wetenschappers onderzoek verricht naar het nut van deze oefeningen. De resultaten zijn positief.

Johan Janssens (37) beoefent al ruim elf jaar Tai Chi en geeft er les in. Volgens Johan was er de afgelopen jaren een toename van het aantal dertigers dat Tai Chi beoefent. Hij meent dat de meeste jongeren niet rijp genoeg zijn om Tai Chi te beoefenen. “In Tai Chi doen we alles trager om naar ons lichaam te luisteren. Jongeren hebben daar vaak het geduld niet voor. Er zijn echter speciale opleidingen voor jongeren, met een meer dynamische aanpak.”

Geen paniek
Alison Cool (20) zocht hulp in Mindfulness toen ze gepest werd. “Iedere keer gebeurde hetzelfde: ik was bang, ik sloot mezelf op en ik raakte in paniek, waardoor ik hyperventileerde.” Mindfulness hielp haar van die systematische reactie af. “Door me te concentreren op mijn ademhaling of een lichaamszone verbrak ik de routine. Dat zorgde ervoor dat ik niet in paniek geraakte. Iedereen die met stress, angst of sociale problemen zit, kan Mindfulness gebruiken. Het kan ook helpen tegen concentratieproblemen, want het is een soort aandacht training.” Alison volgde acht weken les. Na twee weken voelde ze zich mentaal al sterker.

Tot rust komen
“Het mentale evenwicht van de moderne mens is, door de huidige maatschappij en regelgeving, uit balans geraakt”, zegt Johan. “Elk lichaam is anders en kan hier goed of slecht mee om. Het staat echter vast dat er meer depressies en meer stress bij zowel jong als oud aanwezig zijn. De Westerling is zo ver uit zijn natuurlijk evenwicht gegroeid dat alle behandelingen, zoals Eutonie (lichaamspedagogie), Sofrologie (dewetenschap van het bewustzijn), Mindfulness en Westerse meditatie een mens kunnen helpen om opnieuw tot rust te komen.” Na elf jaar staat het voor Johan vast dat je met Tai Chi veel dieper in de geest kunt graven dan met Mindfulness. “Mindfulness is slechts een onderdeel van Tai Chi”, aldus Johan.

Mark Koel beoefent al meer dan twintig jaar yoga. Ook hij ziet in zijn les een toename van dertigers. Koel verklaart dat doordat yoga een mens stressbestendig maakt. Voor wetenschappelijk bewijs daarvan verwijst hij naar de medische google PubMed.

Onderzoek
Filip Raes, hoofddocent Psychologie aan de K.U. Leuven, onderzocht het voorbije jaar 400 Vlaamse leerlingen uit het middelbaar onderwijs op wat Mindfulness met hun brein deed. David Dewulf, die meewerkte als Mindfulnesstrainer, zegt dat dit het eerste onderzoek van deze omvang ter wereld was. De resultaten van het onderzoek worden later dit jaar gepubliceerd, maar het is nu al duidelijk dat Mindfulness psychische problemen en zelfdoding kan helpen bestrijden. Raes vermoedt overigens dat meer jongeren meditatieoefeningen doen dan in het verleden. “Er is geen onderzoek naar verricht dus er zijn geen cijfers. Maar wij merken dat psychologen het vaker aanraden dan vroeger.” Volgens Raes is er echter geen verband tussen stress of depressie en het feit dat meer jongeren mediteren.

© 2012 – StampMedia / Thomas More – Jeroen De Vroede




Geen opmerkingen:

Een reactie posten