dinsdag 18 december 2012

Mediterende jongeren voelen zich beter

Meditatie wordt in onze contreien steeds populairder. Tegenwoordig doen meer Belgische dertigers meditatieoefeningen dan tien jaar geleden. De laatste jaren hebben wetenschappers onderzoek verricht naar het nut van deze oefeningen. De resultaten zijn positief.

Johan Janssens (37) beoefent al ruim elf jaar Tai Chi en geeft er les in. Volgens Johan was er de afgelopen jaren een toename van het aantal dertigers dat Tai Chi beoefent. Hij meent dat de meeste jongeren niet rijp genoeg zijn om Tai Chi te beoefenen. “In Tai Chi doen we alles trager om naar ons lichaam te luisteren. Jongeren hebben daar vaak het geduld niet voor. Er zijn echter speciale opleidingen voor jongeren, met een meer dynamische aanpak.”

Geen paniek
Alison Cool (20) zocht hulp in Mindfulness toen ze gepest werd. “Iedere keer gebeurde hetzelfde: ik was bang, ik sloot mezelf op en ik raakte in paniek, waardoor ik hyperventileerde.” Mindfulness hielp haar van die systematische reactie af. “Door me te concentreren op mijn ademhaling of een lichaamszone verbrak ik de routine. Dat zorgde ervoor dat ik niet in paniek geraakte. Iedereen die met stress, angst of sociale problemen zit, kan Mindfulness gebruiken. Het kan ook helpen tegen concentratieproblemen, want het is een soort aandacht training.” Alison volgde acht weken les. Na twee weken voelde ze zich mentaal al sterker.

Tot rust komen
“Het mentale evenwicht van de moderne mens is, door de huidige maatschappij en regelgeving, uit balans geraakt”, zegt Johan. “Elk lichaam is anders en kan hier goed of slecht mee om. Het staat echter vast dat er meer depressies en meer stress bij zowel jong als oud aanwezig zijn. De Westerling is zo ver uit zijn natuurlijk evenwicht gegroeid dat alle behandelingen, zoals Eutonie (lichaamspedagogie), Sofrologie (dewetenschap van het bewustzijn), Mindfulness en Westerse meditatie een mens kunnen helpen om opnieuw tot rust te komen.” Na elf jaar staat het voor Johan vast dat je met Tai Chi veel dieper in de geest kunt graven dan met Mindfulness. “Mindfulness is slechts een onderdeel van Tai Chi”, aldus Johan.

Mark Koel beoefent al meer dan twintig jaar yoga. Ook hij ziet in zijn les een toename van dertigers. Koel verklaart dat doordat yoga een mens stressbestendig maakt. Voor wetenschappelijk bewijs daarvan verwijst hij naar de medische google PubMed.

Onderzoek
Filip Raes, hoofddocent Psychologie aan de K.U. Leuven, onderzocht het voorbije jaar 400 Vlaamse leerlingen uit het middelbaar onderwijs op wat Mindfulness met hun brein deed. David Dewulf, die meewerkte als Mindfulnesstrainer, zegt dat dit het eerste onderzoek van deze omvang ter wereld was. De resultaten van het onderzoek worden later dit jaar gepubliceerd, maar het is nu al duidelijk dat Mindfulness psychische problemen en zelfdoding kan helpen bestrijden. Raes vermoedt overigens dat meer jongeren meditatieoefeningen doen dan in het verleden. “Er is geen onderzoek naar verricht dus er zijn geen cijfers. Maar wij merken dat psychologen het vaker aanraden dan vroeger.” Volgens Raes is er echter geen verband tussen stress of depressie en het feit dat meer jongeren mediteren.

© 2012 – StampMedia / Thomas More – Jeroen De Vroede




vrijdag 14 december 2012

Meditatie en bewegen goed voor je gezondheid

Meditatie en bewegen helpt om de duur van een verkoudheid of een andere luchtweginfectie zoals griep te verkorten. Dat blijkt uit een studie in het vakblad Annals of Family Medicine.

Bij de studie waren 150 mensen betrokken. 50 daarvan volgden een trainingsprogramma van 8 weken, waarbij wekelijks 2,5 in groep werd geoefend (lopen, wandelen, aerobics of fietsen), plus nog eens 45 minuten per dag individueel bewegen. Een tweede groep volgde gedurende 8 weken een meditatieprogramma (mindfulness). De derde groep kreeg geen specifieke opdrachten. Vervolgens werden de proefpersonen gevolgd tijdens het griepseizoen.

In de meditatiegroep kregen 27 een luchtweginfectie, in de oefengroep 26 en in de groep zonder instructies 40. De proefpersonen in de oefen- en meditatiegroep waren gemiddeld 5 dagen ziek, tegenover 9 dagen in de laatste groep. Bij de proefpersonen in de meditatiegroep waren de klachten ook minder erg.




donderdag 13 december 2012

Meditatie activeert het zelfhelend vermogen

Afro-Amerikaanse hartpatiënten met obesitas die regelmatig transcedente meditatie beoefenen hebben 48 procent minder kans op een hartaanval of een beroerte, zo heeft een nieuw onderzoek onlangs aangetoond.

Gewone meditatie bleek daarnaast ook nog de bloeddruk te verlagen en stress te verminderen, en patiënten die langer mediteerden leefden bovendien langer. Dat blijkt uit een nieuwe studie die is gepubliceerd in het tijdschrift Circulation van de American Heart Association.

“Onze hypothese was dat het verminderen van stress door het verbeteren van de connectie tussen lichaam en geest zou bijdragen aan het verlagen van het risico op hartziekten,” aldus Robert Schneider, hoofdonderzoeker en directeur van het Institute for Natural Medicine and Prevention in Fairfield, Iowa.

De basis meditatie bestond uit twee keer per dag 20 minuten met gesloten ogen zitten. De proefpersonen werden vervolgens vergeleken met een controlegroep die gedurende vijf jaar een gezondheidscursus had gevolgd.

“We merkten dat transcedente meditatie een techniek is die de ‘apotheek’ van het lichaam activeert om zichzelf te herstellen en te onderhouden,” voegde Schneider toe, die leiding gaf aan onderzoekers die de studie van het Medical College of Wisconsin in Milwaukee uitvoerden.




woensdag 12 december 2012

Mass Meditation: samen mediteren met iPhone-app


“Hoe meer mensen aan hetzelfde denken, hoe groter de kans is dat het gaat gebeuren.” Met die gedachte wil de nieuwe iPhone-app Mass Meditation je virtueel met anderen verbinden door mensen samen te laten mediteren. Zonder dat er een account bij komt kijken, kan je een meditatiesessie aanmaken voor 10, 20 of 30 minuten. Gedurende die tijd kunnen anderen aanhaken en zie je in beeld met hoeveel je samen helemaal zen bent.

Kun je dat eigenlijk zijn, met één oog toch het beeld van de iPhone in de gaten houdend? Het uiterlijk van Mass Meditation behoudt in ieder geval de rust. De app van Zsolt Sarosi is strak wit met oranje accenten, en laat in het hoofdscherm een overzicht van huidige meditatiesessies zien. Als je binnenkomt, zie je nog hoe lang je hebt te gaan in de sessie. Met een knop linksboven kan je schakelen tussen natuurgeluid en ambient muziek, met de knop rechtsboven zet je het geluid uit. Je kan op de foto centraal bovenin drukken voor een beschrijving of intentie van de meditatiesessie. Daaronder zie je in een cirkel het aantal deelnemers en de resterende tijd. De muziek houdt vanzelf op als de sessie is afgelopen.

Een meditatie aanmaken is een fluitje van een cent en vereist, zoals eerder gezegd, geen account. Je voert een naam van de meditatie in, kiest een foto uit het standaardarsenaal of uploadt er zelf een, geeft een beschrijving en bepaalt de duur en de tijd. Je kan kiezen van 10 tot 30 minuten en instellen om de meditatie meteen te beginnen, of op een later tijdstip te volbrengen. Daarbij krijg je een menu in beeld waarin je aan de hand van AM en PM, de tijd kan instellen. Zo kan je bekenden van tevoren inlichten.

In het hoofdscherm van Mass Meditation kan je zien hoe laat de volgende meditaties beginnen en hoeveel deelnemers zich hebben aangemeld. Helaas geeft de applicatie geen pushbericht als je sessie vervolgens begint. Zo dien je van tevoren ook al gefocust te zijn, om überhaupt te mediteren met anderen.

Downloaden: Mass Meditation (gratis ter introductie, iPhone, iOS 5.0+)




dinsdag 11 december 2012

Zen Of Het Konijn In Ons Brein

Zenboeddhisten zeggen dat we gelukkig kunnen zijn in dit leven. Dat we ‘zen’ kunnen zijn, en vrij. En dat het zelfs eenvoudig is. Maar ons dagelijkse leven lijkt eerder getekend door niet te vermijden stress, lastige emoties, en onhebbelijke gewoontes. Wees in die jungle maar eens ‘zen’!

Toch kan het! In dit veelgelezen boek leert zenmonnik Tom Hannes ons op een speelse en compromisloze manier het verschil te maken tussen een leven vol onrust en een leven dat we zelf en zelfstandig leiden.



zaterdag 8 december 2012

Mindfulness in leiderschap

Mindfulness de techniek die leert met aandacht te leven is populair bij de nieuwe generatie leiders. Mindfulness maakt je helder, vermindert stress, zorgt ervoor dat je goed in je vel zit en optimale resultaten bereikt. Dit boek laat zien hoe we mindfulness op het werk kunnen ontwikkelen, hoe jachtig het bestaan ook is. Carroll concentreert zich op een aantal heldere en concrete principes: Hoe 'heel' je een 'zieke' werkomgeving waar angst en stress de overhand hebben? Hoe schep je moed en vertrouwen in moeilijke situaties op het werk? Hoe bereik je doelstellingen zonder wat hier en nu gebeurt te verwaarlozen? Hoe geef je wijs en vriendelijk leiding, pure ambitie en macht omzeilend? Hoe ontwikkel je een persoonlijke stijl van meditatie als basis voor innerlijk leiderschap? Een boek vol inspirerende voorbeelden voor iedereen die zijn werkomstandigheden wil verbeteren.